Gør pølsevognskulturen​ til UNESCO verdensarv

Siden 1921 har pølsevognen været et nationalklenodie i det danske landskab, men kun omkring 100 pølsevogne er tilbage i dag. 

Et dansk ikon har derfor brug for dig mere end nogensinde før! Sammen skal vi sikre kulturen, sproget, charmen og hjertevarmen ved Café Fodkold. Sammen skal vi sikre pølsevognen for evigt. 

Skriv under her

Pølsevognen fylder 100 år

I Danmark rullede den første pølsevogn på gaden i 1921. Det foregik i København, hvor 6 vogne solgte røde pølser til blot 25 øre stykket.
De 6 pølsevogne var ejet af Charles Svendsen Stevns, som i mere end 10 år havde kæmpet for sin bevilling.
 

100 år med det hele

Efter 10 års kamp lykkedes det i 1921 for Charles Svendsen Stevns at få bevilling til at gå på gaden med landets første pølsevogn. Dengang var vognen noget mere simpel end dem, vi kender i dag. Den bestod blot af en trækvogn med en kedel, der blev opvarmet over en primus.

Landets første street food

Pølsevognen blev hurtigt populær blandt den danske befolkning. For bare 25 øre kunne man få stillet den lille sult på vejen til eller fra arbejde med en rød pølse med sennep – og folk var vilde med konceptet. Pølsevognen blev startskuddet til det første street food herhjemme.

Pølsevognens storhedstid

Pølsevognen havde sin storhedstid i 50’erne og 70’erne. På dette tidspunkt fandtes der ca. 700 vogne i hele landet. Igennem årene blev pølsevognen udbygget med blandt andet læskur. Det var med til at gøre den til et populært mødested for danskerne.

Pølsevognen idag

Den dag i dag er pølsevognen stadig en stor del af den danske madkultur, men der er blevet længere mellem vognene. Konkurrencen fra de store fastfoodkæder er enorm, og der findes kun omkring 100 pølsevogne i hele landet.

Pølsevognskultur skal på UNESCO’s verdensarvsliste

Pølsevognen er en vigtig del af dansk madkultur – men hvad skal der til for at den kommer med på UNESCO’s verdensarv? Følg Magnus Millang i hans kamp for at forevige og udbrede kendskabet til den danske pølse! Se de 3 webisodes nedenfor.

 

Vind, vind pølseskind

I forbindelse med kampagnen sættes der i hele 2021 hver måned pølsekasser à 5 kg på højkant som belønning til de pølsemænd og -kvinder, som på kreativ vis bidrager positivt til kampagnen. Det kan være hjemmelavede quizzer, opslag på Facebook eller lokale konkurrencer – kun fantasien sætter grænser, og hver måned kåres de tre mest kreative initiativer.

Læs mere om konkurrencen

Jubilæumsavis

I vores jubilæumsavis kan du læse meget mere om pølsevognens historie, vores kampagne og finde inspiration til din næste servering i pølsevognen.

Se Jubilæumsavisen her
 

Pølsevognen for evigt varer