Fagnørderi og passion for skæve grøntsager

Fagnørderi og passion for skæve grøntsager

Vi har besøgt Madsen og Fjalland på Skive Gymnasium, som har sat gang i den grønne bølge i deres køkken med bl.a. skæve grøntvarer fra GartnerHjælpen.

Madsen og Fjalland startede op på Skive Gymnasium i januar 2020 med et ønske om at revolutionere maden i kantinen ved at sætte med mere grønt og mindre fastfood på menuen. Selvom det ikke var helt så let i starten, er det alligevel lykkes de to kompagnoner at sætte gang i en grøn og bæredygtig bølge – bl.a. ved hjælp af skæve grøntvarer fra GartnerHjælpen.

- Faktisk er det eleverne på skolen, der har sat gang i den grønne bølge i vores køkken, fordi vi en dag fik spørgsmålet: Hvor bæredygtige er I egentlig? Det fik os til at reflektere, og herefter tog det bare fart. Vi ønsker at drive et køkken med fokus på bæredygtighed og økologi, og her spiller bl.a. de skæve grøntsager fra GartnerHjælpen en central rolle, fortæller Rikke Fjalland, medindehaver af Madsen & Fjalland.Vilde med skæve grøntsager

- Når vi modtager de skæve grøntvarer fra GartnerHjælpen, har vi nogle gange tænkt, at de er for fine til os – fordi de er i så god stand. Det er fantastisk, hvordan nogen kan sætte så ekstreme standarter for, hvordan en grøntsag skal se ud. Jeg forstår ikke, hvorfor det skal være så perfekt, fortæller Rikke Fjalland og fortsætter:

- Der er jo ikke nogen, der kan smage formen på en grøntsag, og faktisk bringer de skæve grøntsager virkelig fagligheden i spil – på den fede måde. Det sikrer vores identitet som fagnørder, at vi bliver udfordret på vores faglighed, når vi skal håndtere de skæve grøntsager. Og specielt i den tid vi er i med snak om bæredygtighed og vores ansvar over for naturen, dyrene og hinanden. Den snak kan vi imødegå med det her koncept, som helt sikkert er kommet for at blive, fortæller Rikke Fjalland.


Corona-lockdown fik de grønne idéer til at spire

Siden Madsen & Fjallands opstart i 2020 har de ligesom mange andre køkkener været udfordret af flere Corona-lockdowns, og det var særligt, da anden lockdown ramte, at de fik tid til at udvikle deres koncept:

- Det var her, vi besluttede os for at fokusere hardcore på bæredygtighed og økologi, og med en dedikeret indsats opnåede vi inden for kort tid Det Økologiske Spisemærke i bronze, som meget gerne skal blive til sølv i løbet af 2023. Vores konsulent hos AB Catering har været – og er stadig – en stor hjælp i vores rejse mod bæredygtighed. Det gælder både i forhold til sparring og i forhold til at fortælle om nye muligheder inden for området. Han kender vores planer og husker os, når der kommer nyt, og det var også ham, der introducerede os til varerne fra GartnerHjælpen, fortæller Rikke Fjalland.


Aldrig kedeligt at spise dansk grønt i sæson

Med konceptet GartnerHjælpen redder man ikke kun grøntvarer, som ellers ville blive kasseret – det er også med til at sikre en menu, som følger den danske sæson.

- Nogle kan måske spørge, om det ikke bliver kedeligt at spise grønt i sæson, men det oplever vi ikke. Hos os har eleverne endda nogle favoritter, som vi gerne må servere ofte. Skulle det hænde, at vi fx får mange rødbeder i en periode, så finder vi altid på noget spændende at bruge dem til. Det er netop her vores faglighed kommer i spil, når vi skal tilpasse menuen efter de råvarer, der er tilgængelige. Vi kan bl.a. finde på at lave en rødbedetzatziki, og i forhold til andet grønt har vi også lavet gulerodshumus i stedet for at anvende kikærter. Vi bruger også de skæve grøntsager i spreads til eksempelvis sandwichs og i pitabrød. Vi er fagnørder, der synes, det er sjovt at udvikle og forny os. Vi er meget optaget af, at det skal være sjovt, og efter tre år på Skive Gymnasium får du virkelig udviklet og forandret dine smagsløg, slutter Rikke Fjalland.


Bliv inspireret af vores udvalg af skæve, kvalitetsfulde grøntvarer fra GartnerHjælpen i vores webshop

GÅ TILBAGE