En anderledes mortensaften

En anderledes mortensaften

Lørdag d. 10. november vil en stor del af køkkenerne rundt om i Danmark markere den årlige mortensaften. Læs medog lær mere om, hvorfor vi fejrer mortensaftenog hvad danskerne ynder at spise denne dag.

Martin af Tours (også kendt som Morten Bisp) var en præst, der var kendt for sin medmenneskelighed og gavmildhed. Endda i en sådan grad, at hans medborgere ville gøre ham til biskop, hvilket Martin faktisk ikke var interesseret i. Derfor gemte han sig i intet mindre end en gåsesti. Gæssene brød sig ikke om hans besøg, skræppede op og afslørede derfor den uvillige mand. Han blev herefter tvunget til at påtage sig embedet som biskop over byen.

De gæs, der havde afsløret Martin, og som derfor sørgede for, at han havnede på bispetronen, skulle straffes. Derfor foranstaltede Martin, at alle husstande en gang om året skulle slagte en gås og spise den på den dag, hvor Martin blev afsløret. Sådan fik han sin hævn over de åbenmundede gæs, og der startede den årlige tradition for den mad, vi traditionelt spiser på denne dag.

Menuen minder til forveksling meget om den, der spises i juletiden; Andesteg, hvide- og brunede kartofler, rødkål og sovs og nogle ville måske mene, at dagen markerer startskuddet for netop denne type retter. 

Man behøver dog ikke servere klassisk, helstegt and hvert år. Nedenfor har vi derfor samlet nogle anderledes opskrifter på and du med fordel kan servere for dine gæster i jeres køkken i forbindelse med mortensaften - både de mere avancerede og de mere almindelige.

Stegt sprængt and

Andebryst og andehjerter med rødbeder og rødkål

Røget andebryst med radicchio og amarena kirsebær

Sprængt and med braiseret rødkål og frossen flødepeberrod

Andebryst med pocheret æble, ribs, svesker og asievinaigrette

Andelevermousse

Gråand med pocheret pære, glaserede jordskokker, rosenkål og sauce med tyttebær

Velbekomme!

GÅ TILBAGE

Relaterede varer