Tilbage til rødderne

Tilbage til rødderne

På Skovsgaard Gods er man i fuld gang med at dyrke nogle af de "glemte" ældre grøntsorter, som er fyldt med vitaminer og smag. Kom med på Godset og se hvilke sorter, du kan glæde dig til.

På naturskønne Langeland mellem bakker og træer ligger Skovsgaard Gods, som dyrker økologisk grønt året rundt. Netop smag, og de gamle dyder er i fokus på godset, hvor der eksperimenteres med ældre grøntsorter, som byder på et væld af gode egenskaber.

”Vi har de seneste år eksperimenteret med en række rigtig spændende ældre sorter, hvor både smag og næringsstoffer er i højsædet. Og vi har samtidigt den holdning, at smag godt kan hænge sammen med sundhed. Bitterstofferne er nemlig noget af det, som gennem de seneste årtier gradvist er blevet avlet ud af grøntvarerne, og forskning har vist, at de faktisk har en rigtig gavnlig effekt på helbredet. Her er de ældre grøntsorter, der er rige på bitterstoffer virkelig interessante - og samtidigt smager de fantastisk”, fortæller Johan Fast, der er Driftsleder i grøntsagsdyrkningen hos Skovsgaard Gods.


”Fra vores køkkenhave, som vi dyrker via ren håndkraft, til markerne, hvor grøntrækkerne står side om side blandt frugttræer, dyrker vi vores varer på naturens betingelser”, fortsætter Johan.

4 spændende ”gamle” grøntsorter
Godset har de seneste år prøvet kræfter med en lang række forskellige ”gamle” grøntsorter og har håndplukket en række af disse, der satses på i år. Se et udvalg af dem nedenfor.


Oxhella - Carrot Daucus Carota

Sjov kegleformet, mellemstor og nærmest trekantet gourmetgulerod med en flot koncentreret farve og store grønne blade. Guleroden indeholder en høj mængde tørstoffer, som gør smagen dejlig aromatisk og koncentreret. Lækker at spise i både rå og tilberedt form.


Westländer Winter

En gammel nordtysk grønkålsort med en god sødme men også afbalanceret bitterhed. Smagen er som grønkål ”fra gamle dage”. Det er en af de sorter, som skal have frosten med for at blive helt fuldendt. Meget robust i dyrkningen og de brede krusede blade finder først endeligt deres smag, når de har fået lov til at modne helt på marken.


Ägyptische Plattrunde rødbeder

UFO-formet, rund rødbede, som overordnet har en god fasthed og konsistens. I en kasse med eksempelvis 5 kg vil der være en lille variation i både smag og udtryk, som gør den rigtig spændende at arbejde med.


Fictor & Solor
2 klassiske hokkaido-græskarsorter som godset dyrker med en fantastisk fasthed og en koncentreret græskarsmag. Skallen kan tilberedes, når man eksempelvis bager den og bevarer sin smukke, dyborange farve.

Se udvalget af lækre Skovsgaard Gods varer lige her.

GÅ TILBAGE

Relaterede varer