Skræddersyet økologi på bestilling

Skræddersyet økologi på bestilling

Hos det økologisk drevne Skovsgaard Gods på Langeland sker der hele tiden noget nyt med økologi. Det seneste skud på stammen er, at spisesteder via AB Catering, kan få specialdyrkede grøntsager til egen drift.

Forestil dig, at du kan bestemme lige præcis, hvilke økologiske sorter af grøntsager, du vil have og få dem dyrket på et stykke jord, som kun er beregnet til din leverance. Det er nu muligt hos Skovsgaard Gods, som praktiserer konceptet "Market Gardening", der er små, fleksible afgrøder mellem godsets rækker af æbletræer.

"Vi har noget, som man i princippet kan kalde ”håndholdt landbrug”. Konceptet med Market Gardening er, at alt bliver sået, dyrket og høstet ved håndkraft. Det betyder, at der ikke er traktorer eller andet tungt maskineri på markerne. Det betyder også, at vi kan plante meget komprimeret. Planterne står meget tættere på hinanden, så vi kan faktisk få 3-4 gange så mange afgrøder i forhold til store marker", fortæller Johan Fast, der er driftschef på Skovsgaard Gods.

Med det nye koncept tilbyder Skovsgaard Gods i samarbejde med AB Catering en skræddersyet løsning, hvor du kan få dyrket og høstet lige de typer af grøntsager, du ønsker dig til dit spisested. Det startede med egenproduktion til godsets egen café for gæster. Men i takt med, at man har udvidet dyrkningsarealet, har man nu i samarbejde med AB Catering valgt at tilbyde produktion og levering til spisesteder i hele landet under "Fantastisk Frisk". Det muliggør, at du kan få din egen mark, hvor der vil der blive dyrket lige præcis de afgrøder i den mængde, du ønsker. "Det er en del af projektet 'Book en mark', hvor vi i samarbejde med grossisterne tilbyder specialdyrkede grøntsager. Vi kan ikke tage os af selve logistikken, så skal man bestille produkter, skal det gå igennem grossisten", fortæller Johan. Johan fortæller også, at de hos godset meget gerne vil have besøg, så spisestederne selv kan danne sig et overblik over området og mulighederne med afgrøderne.

Danmarks mest bæredygtige gods
På Skovsgaard Gods har bæredygtigheden nogle helt fantastiske rammer. Godset er siden 1989 blevet drevet som et økologisk land- og skovbrug, og målet har hele tiden været at bevise, at landbrug og miljøhensyn kan gå hånd i hånd. Afgrøderne tæller blandt andre gamle kornsorter såsom spelt, ølandshvede og emmer samt af bælgplanter, hestebønner, kløvergræs og grøntfoder til gårdens dyr. Af Skovsgaards samlede areal på 389 hektar er 253 hektar udlagt som landbrug, der dyrkes uden brug af sprøjtemidler eller kunstgødning. Flere marker er permanent udlagt til overdrev og vedvarende græs, mens man på de dyrkede arealer bibeholder uopdyrkede bræmmer, der er vigtige for insekt- og dyreliv. Til at pleje græsarealerne er der ca. 100 køer med opdræt af den gamle økvæg race. Dyrene er ejet af Oregaard, bevaringscenter for gamle husdyrracer. Sammen med kvæget holder også nogle fine økologiske får styr på godsets græsarealer, og sikrer den helt rigtige pleje. I skovene får de gamle udgåede træer lov til at stå mellem de unge træer og fungerer som levesteder og foderkamre for skovens dyr.

De populære Skovsgaard lam græsser hele sommerhalvåret sammen med køerne på markerne og det friske kløvergræs sikrer kødet et lavt fedtindhold og gør det særdeles smagfuldt. Driften af skovene foregår, som i det økologiske landbrug, uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning. Dele af Skovsgaards skove drives som naturskov, hvor naturen i vid udstrækning får lov at passe sig selv.

Godset er også et museum, hvor man kan besøge skovbrugsmuseum, karetmagerværksted, vognudstilling og tyendemuseum. Hovedbygningens stueetage bruges til kunstudstillinger, og på førstesalen er der udstillinger om godsets historie. Desuden har godset i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening en naturvejleder, som dagligt vejleder gæster ude i naturen eller i naturformidlingsværkstedet.

Vil du vide mere om Market Gardening fra Skovsgaard Gods, så kontakt din lokale konsulent. Læs mere om Skovsgaard Gods' økologiske landbrug på skovgaard.dn.dk

Se produkter fra Skovsgaard Gods her.

 

GÅ TILBAGE

Relaterede varer