Fantastiske bælgfrugter

Fantastiske bælgfrugter

Bælgfrugter dækker over bønner, ærter, linser og jordnødder og kan være en fantastisk måde, at få proteiner, kostfibre, mineraler og vitaminer på tallerkenen.

Bælgfrugter er en del af ærteblomstfamilien og kan inddeles i tre overordnede grupper: bønner, ærter og linser, hvor der findes helt op til 50 forskellige arter indenfor disse hovedgrupper.

Disse grøntvarer er et rigtig fint alternativ til kød, da de er rige på proteiner, kostfibre, mineraler og vitaminer. Derudover er de fedtfattige og kan ofte være medvirkende til at give gæsterne en øget mæthedsfølelse.

Da bælgfrugter som f.eks. linser, bønner og kikærter har en relativt mild smag, kan man med fordel tilføje smagsforstærkere, inden de anvendes i madlavningen i form af eksempelvis friske krydderurter, krydderier eller bouillon.

Anvendelsen af bælgfrugter er ikke nær så udbredt i Danmark, som i Mellemøsten, Asien, Sydeuropa og Sydamerika, hvor de er en vigtig del af dagligdagen og fungerer som basisingredienser i kosten.

Udover at bælgfrugter er sunde, er de desuden en spise, der kan varieres i det uendelige. De kan anvendes både som snacks, i salater, supper, hovedretter og desserter:

  • Hummus, en slags dip, der enten fungerer som en forret eller snack, der stammer fra Mellemøsten og spises sammen med brød eller grøntsager. Hovedingredienserne i hummus er kogte kikærter og tahin. Tahin er en sesampasta baseret på ristede sesamfrø blendet med olivenolie.
  • Kikærtechips, baseret på en dåse kogte kikærter blandet med f.eks. olie, paprika, spidskommen og chili enten stegt på panden eller bagt i ovnen. 
  • Chili sin carne er chili con carne, som vi kender den - blot uden oksekød men med hovedingredienserne kidneybønner og tomat. 
  • Den indiske gryderet Dhal, hvor røde linser er hovedingrediensen samt masser af krydderier og hakkede tomater, der gør retten ekstremt smagfuld. 
  • Chokoladekage lavet på sorte bønner, som gør kagen svampet, fugtig og luftig.

Du kan i øvrigt også eksperimentere med disse lækre opskrifter:

Hvis du er blevet nysgerrig på anvendelsen af bælgfrugter, så er der heldigvis masser af muligheder for at inddrage dem i en smagfuld menu. 

Vi har udvalgt en række bælgfrugter nedenfor, så du nemt kan komme i gang med at anvende disse fantastiske grøntvarer i dit køkken.

GÅ TILBAGE

Relaterede varer