En gammel teknik, der er relevant som aldrig før

En gammel teknik, der er relevant som aldrig før

Hvis du vil forædle dine råvarer og fremelske helt nye smagsegenskaber, så er fermentering en fantastisk metode at anvende. Se en række tips fra Skovsgaard Gods her og hør mere om deres personlige fermenteringsfavoritter.

Skovsgaard Gods er en af AB Caterings håndplukkede, økologiske leverandører, som eksklusivt leverer produkter til Fantastisk Frisk universet. Godset med flere hundrede års historie på bagen har siden 1989 været et økologisk fyrtårn på den sydlige del af Langeland. De mange spændende produkter fra Skovsgaard Gods er at finde i både Fantastisk Frisk Frugt & Grønt og Fantastisk Frisk Kød & Pålæg kategorierne. 

Vi har taget en snak med Bjarne Hansen og Johan Fast fra Skovsgaard Gods omkring fermentering - et flere tusinde år gammelt håndværk og konserveringsmetode.

”I gamle dage blev der leveret til forråd, og syltning/fermentering var en helt almindelig måde at bevare og forlænge friskheden af frugt og grønt langt udover sæsoner. Det er en god og sund måde at gemme frugt og grønt i sæson og samtidig også en klimavenlig måde, man kan mindske madspild på.” fortæller Bjarne Hansen, Driftschef på Skovsgaard Gods.

Ved at anvende økologiske varer til fermentering fremfor de konventionelle, kan man tillige undgå sprøjtegifte, og næringsværdierne bevares. 

Johan Fast, der er Driftleder i grøntsagsdyrkningen på godsetforklarer, at tendensen indtil videre mest har været, at det er private, der har eksperimenteret med fermentering, hvor det ikke på samme måde er nået ud til kantinerne og produkter i storskala generelt. Her kunne der være et potentiale for køkkenerne. ”Det gør, at man som køkken kan spare energiressourcer i kølekæden, og i højere grad gøre brug af den mere naturlige kæde" supplerer Bjarne.

Johan fortæller, at der overordnet set er to forskellige måder at fermentere på. Den første er at snitte grøntsagerne og ælte dem grundigt med salt og på den måde presse væden ud af dem (tørsaltning), så al væde kommer fra grøntsagerne selv. Den anden måde er at skære eller snitte grøntsagerne og lægge dem i en afstemt saltlage (lagesaltning).

”Oplagt fermenteringsgrønt kunne være gulerødder og knoldselleri. En nem måde at komme i gang med fermentering er at skære gulerødder i mønter i en saltlage, og efter en uge eller to er de klar til at spise, og saltlagen kan efterfølgende drikkes.” fortsætter Johan.

Johans personlige favorit er fermentering af knoldselleri som base, der spædes op med chili og anvendes som tilbehør eller som ingrediens i en gryderet.

Gå på opdagelse i de mange spændende produkter fra Skovsgaard Gods nedenfor og prøv selv kræfter med fermenteringens forunderlige verden.

Se ligeledes vores tips til hvad du bør overveje før, du går i gang med fermentering ved at trykke her.

GÅ TILBAGE

Relaterede varer