Friskhed fra de danske farvande

Friskhed fra de danske farvande

Dansk fisk er bare fantastisk. Vi stiller her skarpt på, hvorfor køkkener i hele landet med fordel kan sætte endnu mere fokus på fisk på menuen.

Sommeren er i fuld gang, og der bliver landet store mængder velsmagende fisk rundt om i hele Danmark. Faktisk er Danmark EU’s næststørste fiskeriland på trods af vores lands beskedne størrelse og havene omkring landet bugner af spændende fiske- og skaldyrarter. 

Vi har taget en snak med Lone Marie Eriksen, der er Chefkonsulent for Fisk & Skaldyr i Landbrug & Fødevarer, og som driver initiativet ”Fisk i Kantinen”, der har fokus på mere af denne spise rundt om i landets køkkener, hvad der er fantastisk ved de danske fisk, og hvorfor køkkener over hele Danmark med fordel kan sætte dette endnu mere på menuen. 

Lone Marie Eriksen arbejder gennem kampagnen ”Fisk i Kantinen” for at øge andelen af fisk og skaldyr i den daglige bespisning i de danske kantiner. Og der er masser af gode grunde til, at disse skal stamme fra netop Danmark. ”Vi har masser af gode arter i vores nære farvande, og det er efter min mening det klimarigtige valg at købe fisk så kystnært som muligt, og samtidigt støtte det danske fiskerierhverv”, fortæller Lone Marie. Faktisk så er Danmark det land, hvor allerflest fisk er MSC certificeret, som sikrer, at fangsten sker bæredygtigt i forhold til fiskebestande, bifangst og meget mere.

At købe danske fisk handler også om at få mere friskhed ud på de danske tallerkener i køkkenerne. ”Der er kort vej fra kutter til køkken, og det gør bare, at der kommer meget mere smag ud til gæsterne”, fortæller Lone Marie. Følger køkkenerne de fisk, der er i sæson, så kan der også komme meget mere variation ud i menuerne. ”Man er ved grønt meget opmærksom på sæsonerne, og man kan med fordel betragte fisk på samme måde. Er man villig til at lave en fiskedag om ugen i kantinen, kan man med kuller, kulmule, ising, skærising og masser af andre spændende danske fiskearter skabe stor variation i retterne i køkkenerne gennem hele året”, fortæller Lone Marie. 

I 2018 foretog Landbrug & Fødevarer, en undersøgelse blandt gæsterne i de danske kantiner og her blev det bekræftet, at der er et ønske om at få flere fisk på menuen. ”Vi spiser kun 258 gram om ugen fisk i gennemsnit, så der er plads til forbedring op til de anbefalede 350 gram. Der er kantinerne, en vigtig nøglespiller, der kan være med til at løfte andelen”, fortæller Lone Marie.

Her i de varme sommermåneder har Lone Marie også sin helt egen favoritret med velsmagende danske ingredienser. ”Her i sommeren ynder jeg at lave stjerneskud med danske rødspættefileter på ristet rugbrød, masser af grønne asparges, krydderurter, mayonnaise og rejer. Det er en klassiker, der ligner en million, og som bare smager af dansk sommer og masser af friskhed”, afslutter Lone Marie. 

Det siger gæsterne i de danske kantiner

Landbrug & Fødevarer gennemførte en undersøgelse blandt gæster i de danske kantiner, og det afdækkede flere interessante ting om, hvordan gæsternes syn er på fisk og kantiner:

  • 45% mener, at kantinen har en rolle i forhold til at inspirere gæsterne med retter indeholdende fisk og minde om at spise mere fisk i hverdagen. 
  • 37% af de adspurgte ønsker, at der oftere serveres en varm ret, der indeholder fisk i deres kantine. 
  • 39% af de adspurgte ville gøre brug af en ordning, hvor kantinen tilbyder, at man kan tage smagfulde fiskeretter med hjem til aftensmad. 
  • 35% ville gøre brug af opskrifter med smagfulde retter med fisk fra kantinen, hvis dette blev stillet til rådighed. 

Se 3 danske sæsonrigtige fisk nedenfor, og sæt sommer og mere fisk på menuen. Læs meget mere på fiskikantinen.dk

Kilde: Landbrug & Fødevarer - YouGov, sept. 2018. Undersøgelse blandt gæster i de danske kantiner. 

GÅ TILBAGE

Relaterede varer